Kinderen kunnen vaak heerlijk spelen. In hun eentje of met broertjes/zusjes of vriendjes. Maar na dat spelen ziet je huiskamer eruit alsof er een bom is ontploft. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt kinderen al op zeer jonge leeftijd leren opruimen. Eerst het ene speelgoed opruimen voor je het andere uit de kast pakt. En dat opruimen wordt pas echt leuk als je er een liedje bij zingt. Aan het eind van het liedje is alles netjes en opgeruimd.

Opruimen doe je samen!

Opruimen - speelgoedkist
Wanneer je je kind al van kleins af aan leert dat opruimen belangrijk is, dan zal je kind op een gegeven moment zelf, na het spelen, gaan opruimen. Natuurlijk geef jij het goede voorbeeld en zorg je dat jij je spullen ook opruimt nadat je ze gebruikt hebt. Tijdens het spelen hoeft er natuurlijk niet opgeruimd te worden. Dat zou echt raar zijn. Maar het ene (soort) speelgoed opruimen voor je aan het andere begint, is ook voor een kind gewoon hartstikke logisch.

Ook hele kleine kinderen kunnen (leren) opruimen

Opruimen - baby speelt
Wanneer je je kind wilt leren opruimen, is het belangrijk dat je de goede materialen hebt, zodat er echt opgeruimd kan worden. Je kunt bij hele kleine kinderen al beginnen met het plaatsen van een speelgoedmand. Hieruit kan het speelgoed gepakt worden en na gebruik kan het er weer in gedaan worden. Dit kan je kindje al heel snel zelf. Dat scheelt jou veel gesleep met spullen en je kindje vindt het nog leuk om te helpen ook!

Zorg voor duidelijkheid tijdens het opruimen

Opruimen - speelgoedkast
Wanneer je gaat opruimen, dat zul je zelf ook ervaren, is het belangrijk dat alles een vaste plek heeft. Jij legt ook al het oude papier op een stapel op een vaste plek en je auto- en huissleutels ruim je ook altijd op dezelfde plek op. Zo voorkom je dat je spullen kwijt raken. Dit geldt ook zeker voor het speelgoed van je kind(eren). Wanneer alles een vaste plek heeft, is het opruimen gemakkelijker en het terugvinden van het favoriete speelgoed ook.

Opruimen hoeft echt niet altijd direct

Opruimen - jongetje speelt
Wanneer je zoon of dochter heerlijk met bijvoorbeeld Lego aan het spelen is, of een puzzel maakt, kun je de onderdelen best even laten liggen zodat hij of zij er later weer mee verder kan gaan. Dus de knuffels kunnen gewoon in bed, die hoeven echt niet allemaal in een bak. De autogarage mag heus blijven staan, maar dan wel met de auto’s erin. Het is dan wel handig om een echte speelplek voor je kinderen te hebben, waar de Lego of de puzzel niet in de weg ligt. Een eigen tafel(tje) met een stoel(tje) is dan een uitkomst.

Succes met opruimen en vooral heel veel plezier met spelen!
Liefs, Puck