Carnaval is voor de een het verschrikkelijkste feest ooit (al die dronken mensen) en voor de ander het meest fantastische feest dat er bestaat. Smaken verschillen zogezegd. Ook qua outfit is er voor iedere carnavalsganger wel iets te vinden. Maar wat is nu helemaal trendy dit jaar? En… kun je het maken om als terrorist verkleed te gaan?

Waar komt het carnaval vandaan?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest met toch ook wel wat heidense trekjes. Het is het inluiden van de vastentijd voor de Pasen. Nog even helemaal uit je bol voor je je keurig aan alle regeltjes gaat houden. Officieel is het feest van zondag tot en met dinsdagavond 12.00 uur. Daarna… vasten! Het wordt in Nederland vooral “onder de rivieren” gevierd. Daar wordt het dan ook vaak “Vasteloavend” of “Vastenavond” genoemd. Maar ook in de rest van Nederland lijkt carnaval weer steeds meer in opkomst te zijn. Mensen hebben tegenwoordig gewoon zin in een feestje. En dan is carnaval de goede plek om eens helemaal uit je bol te gaan.

Wat moet ik aantrekken met carnaval?

Je kunt met carnaval zo extravagant gekleed gaan als je zelf wilt. Het enige dat écht niet kan is niet verkleed gaan. Toch zijn er ook ieder jaar weer bepaalde trends te bespeuren. Voor groepen, voor praalwagens, maar ook voor individuele feestvierders blijft het natuurlijk leuk om in te springen op het actuele (wereld) nieuws. Maar ook het lokale nieuws kan natuurlijk prima gebruikt worden om je thema uit te werken. Ook blijven onderwerpen als sprookjes, piraten en punkers vooral bij kinderen altijd in trek.

Carnaval en de actualiteit

De Amerikaans presidentsverkiezing is natuurlijk een dankbaar onderwerp met carnaval. Ga samen met je partner verkleed als Donald en Melania Trump, niet moeilijk, maar wel een resultaat waar je U tegen zegt. Of pak het grootser aan door met een groep een praalwagen te bouwen met daarop een “Mexicaanse muur”. En heb jij toevallig van de zomer ook lopen jagen op Pokémon? Hijs je hele groep in Pokémon-outfits en ga op Pokémonjacht in de feestzaal! Hartstikke herkenbaar voor een heel groot gedeelte van de feestvierders. Een misschien wat minder geslaagd voorbeeld uit de actualiteit is het verkleed gaan als (horror)clown. De schrik zat er dit jaar goed in toen deze enge vent in Amerika en in Europa opdook. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze carnaval verkleed te gaan als de anti-horrorclown. Een lief clowntje met vooral veel roze, geel en andere vrolijke kleuren.

Carnaval en sprookjes

En dan natuurlijk vooral Disneysprookjes. Frozen blijft dé hit, ook met carnaval. Al is de film inmiddels al een aantal jaren oud, je bent toch nog steeds helemaal hip als je als Elsa of Anna de feestzaal betreedt. Als je echt wilt uitpakken zorg je natuurlijk voor een praalwagen met een ijspaleis. Trommel al je vrienden op en je hebt de hele cast van Frozen zo bij elkaar. Prins Hans, Olaf de sneeuwpop, Kristoff de stoere man en natuurlijk zijn trouwe eland Sven passen prima op een praalwagen. Je scoort in ieder geval alle punten die er bij de kinderen te behalen zijn! Let it goooooo!

Helemaal nieuw dit jaar: Steampunk

Met carnaval zet je vaak een masker op, maar heb je er al eens aan gedacht om eens écht flink uit te pakken? Steampunk is daar de beste uitlaatklep voor. Lange jassen, vreemde constructies en natuurlijk geweldige kapsels en schmink maken dat niemand je zal herkennen tijdens jouw carnaval. Je kunt je helemaal uitleven en op internet vind je ontzettend veel creatieve voorbeelden van alle mogelijkheden om jezelf om te toveren in een echte steampunkchick!
Carnaval

Kunnen we het maken met carnaval?

Bob de Bouwer kan het altijd maken. Maar kun je het ook maken om als levensechte terrorist te verschijnen op carnaval? De meningen zijn er wat over verdeeld. Ik vind zelf dat carnaval een gezellig feest moet blijven en met de huidige dreigingen in de wereld vind ik het niet verantwoord om als terrorist (al dan niet met bomgordel) te verschijnen op een feestje. De kans is vrij groot dat je met zo’n outfit de zaal niet eens in komt. Maar carnaval is natuurlijk ook een feest van vrijheid/blijheid. Dus doe vooral waar jij je goed bij voelt! Al kan het geen kwaad om van te voren even te informeren bij de carnavalsvereniging.

The day after…

Behalve de onvermijdelijke kater heb je ook nog te maken met schmink die je van je gezicht moet krijgen, schoenen die stinken van het bier en je kleding die je eigenlijk nooit meer aan wilt raken. De naweeën van carnaval gaan je niet in de koude kleren zitten! Als je slim bent, bereid je alles voor de carnaval al voor. Zorg ervoor dat je bij binnenkomst in je huis je schoenen gelijk in een vuilniszak kunt kieperen. Dat je wasmachine leeg is en je je kleding er zo in kunt doen en dat je een badjas in de gang hebt hangen. Je hoeft dan niet met je stinkpak vol confetti je hele huis door. Zorg dat gezichtsreiniger, washandjes en vette crème klaar staan in de badkamer. Carnaval is leuk, maar een goede voorbereiding is het halve werk!

Alaaaaaaaf!

Liefs, Puck