Ooooh jongens en meisjes, ik heb nu toch wat bijzonders ontdekt! Hele volksstammen zijn me al voorgegaan, maar het is echt heel bijzonder. Een film over Vincent van Gogh, geschilderd (!) in de stijl van Vincent van Gogh. De film heet Loving Vincent en ik vind ‘m zo ontzettend mooi! Om je een voorproefje van Loving Vincent te geven vind je hier de trailer. Het is een soort detective-verhaal, maar dan net even anders. Vooral natuurlijk omdat Loving Vincent geschilderd is in plaats van getekend of gewoon gefilmd.

Loving Vincent is echt geschilderd

Loving Vincent - cover
Sterker nog, Loving Vincent is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Als dat niet bijzonder is, dan weet ik het niet meer. Meer dan 100 schilders hebben hier jarenlang aan gewerkt. Ze gebruikten dezelfde schildertechniek als die Vincent van Gogh gebruikte. Met 65.000 frames (dus 65.000 schilderijen!) werd een film aaneengeregen die echt de moeite waard is. Om het een en ander vloeiend te laten verlopen, zie je 12 doeken per seconde. Je hebt het gevoel dat de wolken echt bewegen en dat het graan staat te wuiven op het land.

Loving Vincent combineert oude en nieuwe kunst op een unieke manier met elkaar

Loving Vincent - sterrennacht
Film is natuurlijk een totaal ander medium dan schilderkunst. Voor een schilderij kun je, als je wilt, uren blijven staan en er verandert niets aan. Dat is wel anders met film. Zeker in deze tijd zijn we gewend dat film lekker vlot is en zeer vloeiend in elkaar overloopt. Anders raken we de draad van het verhaal kwijt. De makers van Loving Vincent hebben ervoor gezorgd dat film en schilderkunst heel goed samen kunnen.

Loving Vincent is gebaseerd op het echte leven van Vincent van Gogh

Loving Vincent - slaapkamer
Aan de hand van meer dan 800 brieven die Vincent schreef aan onder andere zijn broer Theo, zijn de laatste maanden van zijn leven gereconstrueerd. Zo is het afsnijden van zijn oor (natuurlijk) onderdeel van het verhaal. Maar wat veel mensen, ook na al die jaren, niet begrijpen is waarom hij zelfmoord pleegde op het moment dat alles er net wat beter begint uit te zien voor hem. En daar gaat dit verhaal over. Was het zelfmoord of werd hij toch vermoord? De film draait voorlopig nog in diverse filmhuizen in heel Nederland. Dus ik zou zeggen: reserveer, geniet en verbaas je.

Liefs, Puck