Iedereen heeft ze wel eens in huis. En iedereen kiepert ze weg bij het plastic afval of levert ze in bij de statiegeldautomaat: plastic doppen. Maar wist je dat je met die plastic doppen andere mensen héél blij kunt maken? Gewoon door schone plastic doppen te verzamelen en eens in de zoveel tijd naar een inzamelpunt te brengen. De plastic doppen worden dan verkocht aan een bedrijf dat er pallets van maakt. Dit levert uiteindelijk nog een flink bedrag op. En dat bedrag komt ten goede aan Stichting KNGF Geleidehonden. Dat is toch een mooi doel?!
Plastic doppen

Wat levert het verzamelen van plastic doppen op?

De plastic doppen worden per kilo verkocht. Dat bedrag is natuurlijk niet heel hoog, maar vele kleintjes maken een grote zeggen ze. En dat is ook zo. Wist je dat er dit jaar tot nu toe al ruim € 16,000,00 is opgehaald? Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor de mensen die wachten op een geleide- of hulphond. Want er is maar liefst € 5000,00 nodig om een hond een complete opleiding te kunnen geven. Dankzij jouw plastic doppen kan dit dus voor meer mensen gerealiseerd worden. De mensen krijgen zo meer vrijheid en dat is natuurlijk waar het allemaal om gaat.

Plastic doppen schoon verzamelen

Het is best van belang dat je de doppen die je verzamelt even schoon spoelt voor je ze inlevert. Want anders gaan ze na verloop van tijd toch stinken en schimmelen. Niet dat dat het verwerkingsproces verstoort, maar het is natuurlijk gewoon vies. Verder moet je er even om denken dat je alleen harde plastic doppen verzamelt. Dus geen folietjes of van die sluitingen die je van bijvoorbeeld een pak chocolademelk af haalt. Ook van die slappe dekseltjes van de yoghurt of vla zijn niet van de goede soort plastic. Alleen echte plastic doppen kunnen omgesmolten en verwerkt worden. En daar gaat het juist om. Het is daarbij ook van belang dat je de doppen los inlevert. Dus heb je ze in een vuilniszak gedaan? Stort ze los in de opvangbak. Want ook het plastic van de vuilniszak is niet geschikt voor omsmelten. Tip van de dag is om een kartonnen doos te gebruiken voor je verzameling. Deze kun je gemakkelijk vervoeren en legen en daarna weer opnieuw gebruiken voor de volgende ronde.
Plastic doppen

Welke plastic doppen kun je inleveren?

Behalve plastic doppen van frisdrank, melk en andere melkproducten, kun je ook doppen van bijvoorbeeld wasmiddel, shampoo, pindakaas, chocoladepasta en schoonmaakmiddelen inleveren. Het gaat erom dat het harde doppen zijn die je inlevert. De kleur maakt natuurlijk niet uit en ze hoeven ook niet op kleur gesorteerd ingeleverd te worden.

Wat gebeurt er met de plastic doppen?

De plastic doppen worden verkocht aan een bedrijf dat pallets maakt. Zo heeft het bedrijf een aanvoer van goede kwaliteit plastic en dat is natuurlijk ook voor het milieu goed nieuws. Er hoeft geen nieuw plastic geproduceerd te worden, er wordt gerecycled!
Plastic doppen

Kan iedereen zomaar plastic doppen verzamelen?

Jazeker, je kunt direct beginnen! Je pakt gewoon een bakje en begint met verzamelen. Let er alleen wel even op dat de inzamelpunten maar op een paar plaatsen in Nederland gevestigd zijn. Het mooist is het natuurlijk als je een hele auto vol in een keer kunt wegbrengen naar zo’n inzamelpunt. Deze inzamelpunten vind je via de link bovenaan deze pagina. Dus schakel je complete familie, je vrienden, je collega’s en de scholen in de buurt in en begin met verzamelen. Je kunt de mensen in je omgeving informeren door op de site van de KNGF een flyer te downloaden en deze te printen.
Het levert zoveel op!

Liefs, Puck