Lekker hoor! De zon komt er weer aan. Maar dus begint na al die nattigheid ook de tuin weer flink uit te lopen. En dan wordt het tijd om te gaan snoeien. Of juist niet? Ik vind het altijd lastig om te bepalen welke struik of boom er op welk moment gesnoeid mag worden zonder dat je ‘m om zeep helpt. Gelukkig is er op internet wel een en ander over te vinden. Ik zal proberen een kleine samenvatting te maken.

De basis van het snoeien

At Home - Snoeischaar
Wanneer je gaat snoeien heb je van te voren met een paar dingen rekening te houden. Zorg dat je gereedschap scherp en veilig is. Slijp de messen van de snoeischaar en loop het snoer van de elektrische heggenschaar even na op beschadigingen. Check of je huishoudtrapje nog stevig genoeg is en of je het goed stevig kunt neerzetten. Het is ook handig om te controleren wanneer de groene container geleegd wordt. Je wilt al je snoeiafval natuurlijk zo snel mogelijk je tuin uit hebben. Ook het maken van een ruimte composthoop kun je prima doen voor je gaat snoeien. Wanneer je deze composthoop goed verzorgt, hoef je in de toekomst geen compost meer te kopen, dat scheelt natuurlijk enorm in de kosten. Regel ook hulp. Snoeien is vaak meer werk dan je gedacht had en als jouw rug halverwege opgeeft, kun je het werk even overdragen. Plus, samen in de tuin werken is altijd gezelliger.

Wanneer snoei ik bomen?

At Home - Bomen
De meeste bomen kun je het best snoeien in de winter. Ze zijn dan kaal en je kunt goed zien welke takken eruit moeten. Denk hierbij aan de (krul)hazelaar en plataan. Toch geldt dat niet voor alle bomen. Sommige bomen moeten juist niet gesnoeid worden als ze kaal zijn. Ze gaan dan “bloeden” en zullen daar zeker niet van opknappen (berken, wilgen). Het is verstandig om de soort boom die je wilt snoeien even te googlen, er zijn veel sites beschikbaar die je precies kunnen vertellen wanneer je welke boom kunt snoeien. Ook hoef je natuurlijk lang niet alle bomen te snoeien. Wanneer je genoeg ruimte hebt en je de buren niet in het donker zet, kunnen bomen vaak gewoon doorgroeien. Dat scheelt een hoop werk. Als een boom te hoog wordt om ‘m zelf te snoeien, kun je altijd een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zij zorgen dan ook voor de afvoer van het snoeihout.

Het snoeien van heggen

At Home - Conifeer
Het snoeien van heggen kun je het best vanaf mei gaan doen. Zorg dat je ze in ieder geval voor 21 juni (de langste dag) hebt gesnoeid. Daarna krijgen ze een nieuwe groeispurt en zou je meer kwaad dan goed doen. En dat is natuurlijk zonde. Coniferenhagen snoeien is altijd een extra lastig klusje. Deze hagen wil je uiterlijk in augustus gesnoeid hebben, ook weer in verband met het uitlopen van nieuwe scheuten. Om “gaten” in je coniferenhaag te voorkomen, moet je er rekening mee houden dat op het oude hout geen nieuw groen meer gaat groeien. Het is daarom van belang dat je goed blijft kijken en bij twijfel niet snoeit. Wat er af is, groeit in dit geval niet meer terug.

Het snoeien van struiken

At Home - Hortensia
Er zijn zoveel verschillende struiken te noemen, dat ik het even hou bij de struiken die ik zelf in mijn tuin heb staan. De rest van de struiken kun je gemakkelijk online vinden, vooral bovenstaande link is echt een aanrader!

De vlinderstuik

De vlinderstruik snoei je ieder voorjaar een flink stuk. Ook al lijkt er daarna maar weinig eer aan te behalen, toch zal deze struik weer prachtig uitlopen. En je tuin zal weer flink bezocht worden door allerlei soorten vlinders.

De magnolia

De magnolia snoeien wordt ernstig afgeraden. Toch is het wel eens nodig, wanneer je dwarse takken krijgt die door je andere struiken willen groeien. Ik heb mijn magnolia afgelopen najaar, voor de vorst maar na de bloei, gesnoeid. En hij zit nu weer vol in de knoppen. Dus dat is gelukt!

De hortensia

Hortensia’s hebben de neiging om alleen maar groter en groter te worden. Wanneer je de ruimte hebt is dat natuurlijk prima. In mijn geval zal ik de hortensia’s in mijn tuin deze of volgende maand snoeien. Ik hou er dan wel rekening mee dat ik ze niet helemaal kort knip. Hortensia’s bloeien over het algemeen op oud hout, dus ik knip alleen de oude bloemen eraf. En als ik toch besluit dat ze kleiner moeten worden, knip ik ongeveer eenvijfde van de takken weg.

Het ruimt zo lekker op!

Wanneer je klaar bent met snoeien en de tuin hebt aangeveegd, krijg je vanzelf dat tevreden gevoel. Je tuin is weer overzichtelijk en klaar om van te genieten. Een heerlijk vooruitzicht!

Succes in de tuin!
Liefs, Puck