Een goede stamppot begint altijd met goede aardappelen. Je wilt de stamppot natuurlijk goed kunnen stampen en dat gaat echt het gemakkelijkst wanneer je kruimige of zeer kruimige aardappelen gebruikt. Welke aardappelen dat zijn? Ik kijk altijd gewoon op de zakjes die in de supermarkt liggen. Dan hoef ik al die exotische namen niet te onthouden. Maar het kan ook anders. Je kunt je stamppot ook prima maken met aardappelen uit een zakje. Er zijn namelijk verschillende soorten aardappelpuree speciaal voor stamppot. Hartstikke handig en je roert de groente van je keuze er gemakkelijk door. In onderstaande recepten kun je dus de aardappelen altijd vervangen door een zakje (of twee) aardappelpuree voor stamppot.

Stamppot andijvie, maar dan anders

Stamppot - Andijvie
Stimpstamp, zoals wij stamppot andijvie noemen is wel een grote favoriet! Gewoon met rauwe andijvie vind ik ‘m het lekkerst, maar als je wilt kun je de andijvie ook kort meekoken.

Ingrediënten:

– aardappelen
– een zak gesneden andijvie (koelvak supermarkt)
– een bakje spekjes
– gehakt (genoeg voor 4 gehaktballen)
– paneermeel (ongeveer 2 eetlepels)
– gehaktkruiden (ongeveer 2 theelepels)
– melk
– roomboter
– bakboter
– mosterd (pittig, ongeveer 2 theelepels)
– geraspte oude kaas (ongeveer een half zakje)
– zout en peper

Bereiding:

Je begint met het opzetten en koken van de aardappelen, gooi een flinke snuf zout in het water bij de aardappelen. Ondertussen bak je de spekjes uit in een droge koekenpan, hier hoeft geen extra olie of boter bij. Terwijl dat staat te pruttelen pak je een beslagkom en daar doe je het gehakt, de gehaktkruiden en het paneermeel in. Je mengt alles goed door elkaar en wanneer je het geheel wat te droog vindt, kun je er nog een ei bij doen. Van dit gehaktmengsel maak je kleine gehaktballetjes. Deze bak je in de pan waar je net de spekjes in hebt uitgebakken. De spekjes leg je even apart op een keukenpapiertje om het vet er af te laten lekken. Natuurlijk doe je, voor je de gehaktballetjes gaat bakken ook nog wat boter in de pan. Bak de gehaktballetjes even goed aan en laat ze daarna sudderen met een deksel op de pan. Als dat lekker suddert, giet je de aardappelen af en gaat het echte werk beginnen.

Het stampen van de stamppot

Je begint met stampen van de aardappelen. Af en toe doe je er een scheutje (niet te koude) melk bij. Net zolang tot je tevreden bent over de substantie in de pan. Op het laatst roer je er nog een blokje roomboter door. Je puree is nu klaar. Tijd om de stamppot te maken. Roer de andijvie met kleine beetjes tegelijk door de puree. Door de warmte zal de andijvie wat slinken. Ook de spekjes en de geraspte kaas roer je door het geheel. Je kunt nu de stamppot opdienen. Maak een mooi bergje op je bord met een kuiltje in het midden, hierin doe je de jus die vrijgekomen is bij het bakken van de gehaktballetjes. Ook de gehaktballetjes leg je er bij op het bord. Eet smakelijk!

Luxe stamppot boerenkool

Stamppot - Boerenkool
We kennen allemaal de boerenkool stamppot die oma vroeger maakte. Het gevaar was altijd dat het een nogal droog geheel werd. Daar hielp geen goeie jus meer aan. Gelukkig kennen we nu meer ingrediënten dan vroeger en kunnen we meer variëren. Zoals met dit recept.

Ingrediënten:

– aardappelen
– een zak boerenkool (koelvak supermarkt)
– verse rookworst (liefst van de slager)
– een paar grote uien
– spekreepjes
– olijfolie
– zongedroogde tomaatjes
– bouillonblokje
– (zee)zout

Bereiding

Zet de aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) op in flink water met een snuf (zee)zout en het bouillonblokje. Wanneer het water kookt, giet je de boerenkool en zo vanuit de zak bij. Even aandrukken met je hand of een spatel. Dit laat je een minuut of 20-25 koken. Ondertussen bak je de spekjes en de uien (gesnipperd) in een aparte koekenpan. Je kunt kiezen om hier olijfolie bij te doen, maar het spek is al vet van zichzelf. Na ongeveer 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes (even fijnsnijden) erbij. Ook de rookworst zet je op, dit doe je in een pan met ruim water. Zorg ervoor dat het water niet het kookpunt bereikt, het velletje van de rookworst knapt dan en de rookworst zuigt zich vol met water. Dat is zonde van de smaak.

Het stampen van de stamppot

Je giet de aardappelen en de boerenkool even heel goed af. Zet hiervoor een vergiet in de gootsteen, dat werkt het handigst. Dan pak je je stamppot stamper erbij en je begint met stampen, meng de aardappelen en de boerenkool goed door elkaar. Ben je tevreden? Kieper dan de inhoud van de koekenpan erbij en roer dit goed door. Door het gebruik van de olijfolie die aan de tomaatjes hangt en het vet uit de spekjes heb je geen extra boter nodig. Even proeven en wanneer je dat nodig vindt, doe je er nog een scheut(je) olijfolie bij. De worst serveer je er naast. Deze stamppot boerenkool is zo smeuïg, je hebt er geen jus bij nodig. Maar als je dat wel zou willen, jus uit een pakje is natuurlijk zó gemaakt.

Het perfecte toetje voor na de stamppot

Stamppot is al een flinke maaltijd, het is niet nodig om hierna nog een uitgebreid dessert te serveren. Kies gewoon voor een lekker kommetje vla of yoghurt. Meer heb je na zo’n degelijke maaltijd écht niet nodig.

Eet smakelijk!
Liefs, Puck