Nee, ik heb geen trouwplannen. Maar trouwjurken kijken blijf ik geweldig vinden. Vooral op tv. Lekker een kopje thee erbij en een flink stuk chocolade (ik hoef niet in zo’n jurk te passen hé) en maar lekker genieten van alle – vooral Amerikaanse – bruidjes met bijzondere wensen en bizarre budgetten. Nou heb ik me nooit verdiept in de kosten van trouwjurken, maar het lijkt me dat een trouwjurk niet perse meer dan € 1000,00 hoeft te kosten. Oké, voor wat meer geld heb je een meer bijzondere jurk van een bekend merk. Maar kom óp, je draagt dat ding een keer. Als de foto’s maar mooi worden, toch?

Verschillende modellen trouwjurken

Fashion - Trouwjurken
Vroeger hé, dacht ik dat alle trouwjurken groot en wit waren. Eventueel met wat glitters erop, maar toch echt vooral groot en wit. Die droom werd de grond ingeboord toen mijn oom en tante gingen trouwen en mijn tante een lichtgeel mantelpakje aan had. Ik was nog geen tien denk ik, maar ik heb daar écht een trauma opgelopen. Mocht ik een keer naar een bruiloft… Maar goed, gelukkig ben ik inmiddels naar meerdere trouwerijen geweest en zagen de bruiden er altijd prachtig uit. Toch wel echt Nederlands, met een hoepeljurk. Dat was de liefste wens van mijn beste vriendinnetje, al vanaf dat ze 12 was. En die wens is dus uitgekomen. Ook andere vriendinnen hadden prachtige prinsessenjurken. Schitterend. Maar op televisie zie je dan toch dat er verschillende modellen trouwjurken bestaan. Daar ben ik eens ingedoken.

Fit & flare trouwjurken

Fashion - Fit & Flare
Dat zijn trouwjurken die een strak lijfje hebben, vaak zelfs tot onder de heupen en die daarna wijd uitlopen. Strak en uitlopend dus. Toch is ook hier weer een onderverdeling in te maken. Trumpet-style en mermaid-style. De trumpet-style trouwjurk heeft (dus) een strak lijfje dat doorloopt tot uiterlijk halverwege het bovenbeen. Vanaf daar waaiert de jurk uit. De mermaid-style trouwjurk heeft net zo’n strak lijfje, alleen loopt dat tot lager door, tot ongeveer op de knie. Daaronder komt dan een mooie volle rok. Eerlijk gezegd vindt ik beide stijlen wel mooi om te zien, maar echt lekker lopen of dansen zit er in beide gevallen niet in.

Princess-ballgowns

Fashion - Pricess-ballgown
Dat zijn dus in mijn ogen de échte trouwjurken: met een mooi versierd lijfje en een grote volle rok die ongeveer op heuphoogte begint. Alsof je Assepoester bent die eindelijk naar het bal mag. Prachtig! En dan nog een mooie sluier erbij. Picture-perfect. Deze jurken lijken me ook beter om in te lopen en in te dansen. Maar stel nou toch dat je ergens op je trouwdag een keer naar de wc moet. Dan heb je wel hulp nodig en een héél groot toilet. Ook wordt schuifelen met je kersverse echtgenoot jullie niet echt gemakkelijk gemaakt. Zo’n jurk heeft vaak een hoepel en dat schept toch wat afstand tussen de echtelieden.

Strapless of bandjes

Fashion - Strapless
Ben je er eindelijk uit wat voor model trouwjurk je wilt, komt het strapless of bandjes-verhaal om de hoek kijken. Ja, wat wil je eigenlijk? Ik vindt strapless altijd erg mooi, bij bandjes moet je toch opletten dat ze je niet breder maken (geleerd van de grote Randy Fenoli van TLC). Maar bij strapless loop je toch het risico dat je meer aan je (schoon)familie laat zien dan je van plan was. Keuzes, keuzes. Je kiest natuurlijk precies dat waar jij je prettig in voelt, ik kan je daar niet in raden.

Vergeet de “entourage” niet!

Fashion - Bruidsmeisjes
Waar wij in Nederland al gauw tevreden zijn als het dochtertje van je vriendin bloemenmeisje wil zijn, is dat in Amerika wel even andere koek. Daar heb je dus bruidsmeisjes nodig. En zoveel mogelijk. Alle vriendinnen van vroeger tot nu worden van stal gehaald en in een (over het algemeen) verschrikkelijke jurk gedwongen. Die ze dan ook nog eens zelf mogen betalen. Niet te geloven hé, daar zijn we hier dus echt te nuchter voor denk ik. In Amerika is het zó belangrijk dat er zelfs een speciale serie van is op TLC: Say Yes to the Dress – Bridesmaids. Tenenkrommende televisie, maar heerlijk voor bij een kopje thee!

Verschillende trouwjurken op een dag

Ik heb het hier in Nederland nog niet gezien, maar in Amerika is het schijnbaar best gebruikelijk om meerdere jurken aan te schaffen voor je grote dag. Een jurk voor de ceremonie (liefst met mouwtjes en een keurig decolleté) en een jurk voor het feest ’s avonds (zo strak en bloot mogelijk). Dat die twee trouwjurken bij elkaar een klein (of groot) fortuin kosten, mag de pret niet drukken. Alles is geoorloofd voor die ene speciale dag. En die trouwjurken gebruik je gewoon later weer om gordijnen te maken of de wieg te bekleden, dus dat spaar je dan weer uit.

Conclusie?

Doe vooral waar jij je goed bij voelt. Ga niet over je budget en laat je niet in een jurk kletsen die jij niet wilt. Huilen in de winkel mag, maar hoeft niet. Maar als je dan huilt: doe het van blijdschap en niet van ellende. Twijfel je over een jurk? Slaap er een nachtje over. Maar vooral: GENIET van je moment!

Liefs, Puck