Het is er weer echt de tijd van het jaar voor: een flinke verkoudheid. Heel erg vervelend natuurlijk en je kunt er maar zo weinig tegen doen. Het is in de meeste gevallen gewoon een kwestie van uitzitten en afwachten tot het beter gaat. Toch kun je ook jouw verkoudheid wat gemakkelijker uitzitten door een paar tips. Natuurlijk ben ik geen dokter, dus vertrouw je je verkoudheid niet of duurt het écht te lang, neem dan vooral contact op met je huisarts.

Wat is verkoudheid eigenlijk?

Verkoudheid is de irritatie van (een deel van) de luchtwegen. We maken zelf onderscheid tussen neusverkoudheid en keelverkoudheid. Bij neusverkoudheid is de kans groot dat je holtes (bijholtes en voorhoofdsholte) geïrriteerd zijn en zich daardoor vullen. Met snot dus. Bah. Je hebt dan een loopneus die je niet kunt stoppen en je neus ophalen werkt niet. Een keelverkoudheid uit zich in hoesten en soms ook heesheid. Vooral een kriebelhoest kan erg vervelend zijn. Een flinke verkoudheid duurt doorgaans ruim een week!

Waar kun je beginnen tegen de verkoudheid?

Verkoudheid - stomen
Bij een flinke neusverkoudheid kun je beginnen met goed te snuiten. Zorg dat je holtes weer leeg raken. Om goed te kunnen snuiten is het soms erg handig om de boel wat los te maken van te voren. Bijvoorbeeld door te stomen. Het is echt niet nodig om iets in het (hete) water te doen. De middelen die daarvoor bestaan, zijn vaak dusdanig scherp dat ze je slijmvliezen in je neus en holtes nog even extra irriteren. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. En dat wil je natuurlijk niet. Ben je erg aan het hoesten? Hoest dan vooral goed diep door. Dit zorgt ervoor dat je het slijm uit je luchtwegen goed los maakt. Het voorkomt ook (vaak) dat een simpele verkoudheid uitmondt in een longontsteking. Lukt het hoesten niet goed? Begin dan ook eens met stomen boven heet water. Word je ook nog eens benauwd? Neem dan contact op met je huisarts.

Verkoudheid tegengaan met vitamine C

Verkoudheid - citroen
Het is altijd goed om in de koude wintermaanden wat extra vitamine C in te nemen. Dit kun je doen door voedingssupplementen te gebruiken, maar veel lekkerder is natuurlijk het gebruik van vers fruit en verse groenten. Producten met veel vitamine C zijn: bloemkool, boerenkool, broccoli, chili pepers, citroen, kiwi, kumquat, paprika, sinaasappel, spinazie, spruitjes en zoete aardappel. Daar zit vast iets bij dat je graag eet. Gewoon een schijfje citroen in een glas koud water kan al verlichtend werken. Ook kun je citroen natuurlijk goed in de thee doen. Een lekkere schep honing erbij en je kunt er weer even tegen.

Lekkerder slapen tijdens je verkoudheid

Verkoudheid - hoesten
Slaap is natuurlijk de perfecte rustgever. Voor je lijf en voor je hoofd. Ook je verkoudheid kan er flink van opknappen. Zeker wanneer je echt lekker slaapt. Om dit te bereiken kun je bijvoorbeeld een schoteltje met wat gesneden uien bij je bed zetten. Ook mentholzalf onder je voetzolen helpt goed. Je zorgt dat je voeten lekker warm blijven en op de een of andere manier helpt het tegen het hoesten. Vergeet niet om sokken aan te trekken als je gesmeerd hebt, anders smeer je je hele bed onder. Een neusspray kan ook helpen, maar gebruik deze vooral niet te lang en niet te vaak.

Bij verkoudheid hoort een grog en kippensoep

Verkoudheid - kippensoep
Voor je gaat slapen een grog nemen wil ook nog wel eens helpen. Niet dat een grog nou zo gezond is, maar door de alcohol kan het zomaar zijn dat je net wat lekkerder kunt slapen. Een grog maak je met een een flinke scheut rum, uitgeperste citroen, een flinke schep honing en heet water. Ook kippensoep wordt vaak “voorgeschreven” bij een flinke verkoudheid. Deze kippensoep maak je natuurlijk zelf van verse ingrediënten: 2 flinke kippenpoten, een zakje soepgroenten, 1 blokje kippenbouillon, een handje vermicelli. Doe de kippenpoten in een pan met ruim water en breng ze aan de kook, kieper het zakje soepgroenten en het bouillonblokje erbij.Laat het geheel zo’n 30 minuten zachtjes koken, langer op een laag vuurtje mag ook. Vis de kippenpoten uit de soep en haal het vlees van de botten (voorzichtig: heet!). Doe de stukjes kippenvlees terug in de pan en voeg ook de vermicelli toe. Laat het geheel nog 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Klaar!

Ik hoop dat je je gauw beter voelt!

Liefs, Puck